Wszystko co warto wiedzieć o pellecie!

Pelety to biopaliwo wysokiej klasy, które jest korzystne nie tylko pod względem energetyki cieplnej, ale także pod względem dbania o środowisko naturalne. To ekologiczny sposób ogrzewania domostwo oraz przedsiębiorstw, który może w przyszłości wyprzeć i całkowicie zastąpić węgiel oraz inne sposoby ogrzewania domów. Dowiedzmy się o nim czegoś więcej!

Czym jest pellet?

Pellet to tak naprawdę ścinki, trociny, zrębki oraz wióry z drewna, powstające w wyniku obróbki tego surowca w tartakach. Oczywiście ten klasyczny, gdyż istnieją różne rodzaju pelletów, ale o tym w dalszej części artykułu. Są to małe, podłużne, walcowate granulki (choć też przybierają formę kulistą), które składają się z mocno sprasowanych ze sobą cząstek, a jednocześnie charakteryzują się wysoką emisyjnością cieplną oraz niskim zanieczyszczeniem substancjami szkodliwymi dla ludzi i środowiska.

Jak powstaje pellet?

Pelety powstają poprzez wysokociśnieniowe sprasowanie hydrauliczne elementów pochodzących z naturalnych źródeł, najczęściej drewna, by stworzyć małe i pojemne przedmioty służące ogrzewaniu pomieszczenia. Są one jednak najpierw suszone – co jest procesem niezwykle ważnym w kontekście wydajności danej marki – a następnie prasowanym. Wówczas także formuje się pellet drzewny na walcowate formy i pakuje do worków. W tej postaci pellet dociera do klientów.

Jakie zalety ma pellet?

Pellet w workach to prosty produkt do ogrzewania, który można bez trudu przechowywać. Co ważne, jest to produkt czysty, jego emisja dwutlenku węgla wynosi zero procent, a więc można być pewnym, że jest ekologiczny. Nie zaśmieca środowiska, jest czysty i nie wymaga tak częstego sprzątania, co jest ważne przy zachowaniu jakości i wydajności pieca lub kotła przez długi czas. Co więcej, eko pellet jest produktem o wysokiej wartości energetycznej oraz niskiej zawartości popiołu, który na dodatek może być używany jako nawóz do roślin.

Wygodnie i bezpiecznie

Ważnym efektem stosowania biomasy jest wygoda, czyli brak konieczności ciągłego czyszczenia kotła, ale także łatwe, samodzielne dozowanie. Pellet to produkt wysokojakościowy, który z podajnika może trafiać samodzielnie do kotła, co zmniejsza pracę w domu i daje absolutny komfort zawsze, gdy tego chcesz. Jego magazynowanie też jest proste i nie przysparza brudu, kłopotów i zanieczyszczeń.

Jak rozpoznać dobry pellet?

Nie każdy producent dba w równym stopniu o czystość i jakość pelletów, dlatego warto za każdym razem wykonać krótki test. Przede wszystkim wygląd – każda z granulek powinna być równa sobie, identyczna pod względem gładkości i niespękana. Test zapachu powinien wykazać czy spalający się pellet wydziela zapach drzewa. Czasami producenci oszukują i dodają do pelletów czegoś dodatkowego, co zmienia zapach i właściwości, w tym ekologiczność tego biopaliwa. Pelety muszą mieć jednolity kolor, a przy tym muszą topić się w wodzie. Jeśli granulki pływają, oznacza to, że nie ma w niej czysto naturalnych składników.

Rodzaje pelletów

Choć na początku powstały pellety dębowe czy pellety sosnowe i ich wydajność jest na najwyższym poziomie, ludzkość szuka także innych biopaliw, które mogą być alternatywą i dodatkowymi możliwościami. W ten sposób stworzono kilka rodzajów pelletów, z których niektóre są coraz skuteczniejsze i wydajniejsze na rynku. Obecnie dostępne jest:

  • Pellet z drewna – zwykle sosnowego lub dębowego, wydajny, ekonomiczny i ekologiczny. Powstaje dzięki współpracy z tartakami, a więc nie marnuje drzew.
  • Pellet z łusek słonecznika – lub czasami ziaren. Jest to pellet stosunkowo nowy, mniej ekonomiczny, ale wciąż dość ekologiczny. Wydziela jednak więcej nieczystości w spalaniu w kotle.
  • Pellet z siana – wygodny w użyciu i łatwy w produkcji, a przy tym tańszy niż pellet drzewny. Dlatego bardzo często używa się go, choć ekonomia ogrzewania jest na nieco mniejszym poziomie.
  • Pellet ze słomy – podobnie jak powyżej i właściwie niemalże identyczny. Słoma doskonale się pali, jednak daje nieco mniej energii, ale nie zanieczyszcza tak jak pellet z łusek słonecznika.

Wybierając najlepszy pellet musimy zwrócić uwagę nie tylko na to z czego został wykonany, ale także szukać takiego, który jest dobrze wysuszony i energetycznie wydajny. To paliwo przyszłości.

 

Jeżeli zainteresował Cię ten temat zobacz również ten artykuł: Ogrzewanie solarne, pelletem czy węglem (ekogroszkiem)

 

Zobacz także inne nasze artykuły:

 

Kopiowanie treści i zdjęć bez wcześniejszej zgody surowo zabronione.